نحوه استفاده از محصولات استومی

مراقبت روزانه از استومی

نکات مهم در مورد کیسه استومی

1- قبل از برداشتن کیسه استومی از روی بدن، کیسه جدید خود را آماده نمایید.
2- هرگاه یک سوم یا یک دوم کیسه استومی با ترشحات دفعی از استوما پر شد، آن را تخلیه نمایید. اجازه ندهید که کیسه کاملا پر شود.
3– کیسه استومی خود را قبل از فعالیت ورزشی و قبل از خواب خالی کنید. اگر متوجه شدید گاز زیادی در کیسه استومی شما ( کلستومی یا ایلئوستومی) جمع می شود میتوانید از یک کیسه ی فیلتردار استفاده کنید.
4- بهترین زمان برای تعویض روزانه ی کیسه استومی ، صبح ها پیش از خوردن و نوشیدن است.
5- بعد از اینکه چسب پایه را روی برروی پوست خود گذاشتید به آرامی حدود 30 ثانیه آن را فشار دهید. فشار ملایم و گرمای دست شما کمک به چسبیدن کامل و فعال شدن چسب پایه میگردد.
6- اگر از کیسه استومی دو تکه استفاده می کنید، چسب پایه را را به صورت لوزی روی بدن خود قرار دهید تا بهتر با انحنا و فرم بدن شما منطبق و کاملا بچسبد.

نکات مهم در مراقبت از پوست اطراف استومی

به یاد داشته باشید ، بهتر است پوست اطراف استوما را با وسواس در شستن مکرر با محلول های شوینده و یا آب و صابون تحریک نشود.
برای اکثر افراد، تنها آب ساده و تمیز و ولرم برای پاک کردن ناحیه استومی و پوست اطراف استوما کفایت می کند. به خاطر داشته باشید که دستهای خود را پس از هر تعویض کیسه یا تخلیه کیسه استومی کاملا با آب و صابون بشویید.

 چنانچه به صابون احتیاج شد، از یک صابون معمولی عاری از لوسیون ها و کرم ها ترجیحا صابون و یا شامپو بچه استفاده کنید زیرا ممکن است این مواد شوینده و قلیایی صابونها و شوینده ها روی پوست شما باقی بمانند. این مواد در امر چسبیدن کیسه استومی اختلال ایجاد می کنند و باعث خشک شدن و تحریک پوست میگردد.

ترجیحا از دستمال مرطوب جهت خشک کردن پوست اطراف استوما استفاده نگردد ، زیرا رطوبت موجود در دستمال میتواند پوست را مرطوب نماید و ماندگاری حلقه چسب پایه را برروی روی پوست شما کاهش دهند.
اگر از پد پاک کننده بقایای چسب (پد ریمور هالیستر ) استفاده می کنید، پوست اطراف استوما را با آب ولرم کاملا بشویید. قبل از نصب چسب پایه جدید، پوست اطراف استومی باید به آرامی آبکشی و کاملا خشک باشد.
از مصرف هر گونه صابون لوسیون دار، کرم، لوسیون، دستمال مرطوب کودکان، الکل سفید و یا صنعتی، بتادین و یا شوینده های بهداشتی برروی پوست اطراف استوما جدا خودداری کنید
لازم به یادآوری است که تحریکات پوستی هیچ گاه طبیعی نیستند. اگر احساس کردید پوستتان قرمز، متورم یا تحریک شده است، فورا با متخصص و کارشناس زخم و استومی خود تماس بگیرید.

نکات ضروری در مراقبت و تعویض کیسه های استومی

1- کیسه استومی خود را همیشه در زمانی معین پیش از اینکه نشت کند تعویض نمایید. با این کار در می یابید چه زمانی برای این کار راحت تر هستید.
2- معمولا هفته ای دو بار تعویض کیسه پیشنهاد میشود. ترجیحا حداکثر زمانی که میتوانید از یک چسب پایه استفاده کنید یک هفته است.
3- اگر زمان تعویض کیسه برایتان نامنظم یا غیرقابل پیش بینی شده است، با کارشناس استومی خود جهت دریافت اطلاعات لازم در مورد تنظیم رژیم غذایی و آموزشهای مربوطه تماس بگیرید.
4- معمولا ماندگاری کیسه استومی در فصل گرما و یا حین فعالیت های بدنی زیاد که پوست دچار تعریق میگردد و مرطوب است کاهش می یابد. این امری طبیعی است، لذا برای آن برنامه ریزی کنید و کیسه استومی اضافه در این موارد به همراه داشته باشید.
5- برای مسافرت ها از قبل برنامه ریزی کنید. برخی از موارد پیشنهادی که باید در نظر گرفته شوند: وسایل تعویض کیسه استومی و لوازم جانبی آن را به تعداد بیشتر از حد معمول همراه داشته باشید. اگر با هواپیما سفر می کنید وسایل و لوازم مخصوص استومی خود را در یک کیف دستی به همراه داشته باشید. چسب پایه خود را از قبل به سایز مناسب برش بزنید که مجبور نشوید با خود قیچی به هواپیما ببرید. یک کارت شناسایی سفری تهیه کنید که نیاز شما را به حمل لوازم خاص (محصولات استومی) نشان می دهد.
6- در دوش های کوتاه مدت با آب خنک با داشتن کیسه استومی روی بدنتان هم می توانید استحمام کنید.
7- اگر از سیستم کیسه استومی دو تکه استفاده می کنید در تمام مدت استحمام کیسه استومی را روی بدن نگهدارید. برخی ترجیح میدهند یک کیسه استومی را مخصوص حمام داشته باشند در نتیجه کیسه استومی را پس از استحمام با کیسه استومی تمیز و خشک جایگزین مینمایند.
8- وقتی کیسه استومی خود را تخلیه می کنید نیازی نیست داخل آن را با شیر آب بشورید و از ریختن روغن و یا مواد شوینده و یا معطر بداخل کیسه استومی جهت از بین بردن بوی کیسه خودداری نمایید
9- لوازم مخصوص استومی ( شامل کیسه ها و چسب پایه و کرم هالیستر و خمیر و تمام لوازم جانبی مخصوص استومی ) خود را در مکانی سرد و خشک نگهداری کنید. از قرار دادن آنها در جای گرم و مرطوب و یا در معرض آفتاب و یا بارندگی خودداری نمایید . درجه حرارت مناسب جهت نگهداری محصولات استومی بین 22 تا 24 درجه سانتیگراد میباشد.
10- توصیه می شود که بصورت دوره ای با کارشناس استومی خود در تماس باشید.

نکات ضروری در مراقبت و تعویض کیسه های استومی

فیلتر : کمک می کند گاز روده از کیسه استومی خارج شده ولی بو توسط فیلتر جذب و مانع از پخش و خروج آن از کیسه میگردد . یکی از ویژگی های مهم در کیسه های قابل تخلیه و ته بسته است.
کیسه استومی : قسمتی است که مواد خروجی از استوما در آن جمع می شود. انواع کیسه های بر اساس نوع استوما شامل:
کیسه کلستومی ته باز و قابل تخلیه و یا کیسه کلستومی ته بسته
 کیسه ایلئوستومی ته باز
کیسه یورستومی یا کیسه های شیردار
انواع سیستم های استومی : شامل سیستم یک تکه و سیستم دو تکه میباشد
سیستم یک تکه شامل چسب پایه و کیسه استومی که در یک واحد متصل ارائه میگردند یعنی چسب پایه به کیسه استومی متصل است.
سیستم استومی دو تکه یعنی چسب پایه و کیسه استومی از هم جدا هستند و توسط یک حلقه اتصال بنام فلنج به هم متصل میگردند و در دو واحد مجزا ارائه میگردند.
چسب پایه : بخشی از سیستم استومی است که بصورت حلقه ای محافظ پوست در اطراف استومای شما قرار می گیرد. این حلقه از پوست شما محافظت می کند و کیسه شما را در جایش ثابت نگه میدارد.
 مدت زمان استفاده از هر کیسه استومی : یعنی از زمان نصب کیسه استومی برروی بدن تا قبل از اینکه از روی پوست بلند شود. زمان استفاده از کیسه در هر فرد متفاوت است و با توجه به شرایط استوما و نوع پوست و ترشحات آن تغییر میکند.
 کارشناس و متخصص زخم و استومی ET Nurse: فردی که در رشته مراقبت از استومی مهارت دارد و تخصص گرفته است.


در صورت داشتن سوالات بیشتر یا نیاز به معرفی بیماری که به تازگی جراحی روده انجام داده است، با شرکت رایان طب جاوید- نماینده انحصاری شرکت هالیستر آمریکا تماس بگیرید و یا از طریق وب سایت ما با ما در تماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code