شرکت هالیستر فراتر از محصولات برتر
آموزش و یادگیری در مورد کیسه های استومی هالیستر
کارشناسان هالیستر به آموزش و یادگیری مستمر شما در کنار تلاش های اولیه و مداوم برای زندگی با استومی اهمیت بسیار زیادی قایل هستند.
برای یادگیری مطالب مختلف در مورد استومی، کیسه استومی، نحوه نصب کیسه های استومی و مراکز معتبر خرید کیسه های استومی و چگونگی انتخاب صحیح کیسه و چسب پایه مناسب با استومی شما به سرفصل هایی که در قسمت مرکز آموزش در سمت راست لیست شده است توجه فرمایید.
بیشتر مطالب و منابع آموزشی به دو زبان فارسی و بروشورهای انگلیسی در مرکز آموزش مراقبتهای استومی در دسترس میباشند.
نحوه تعویض و نصب کیسه های استومی هالیستر (سیستم یک تکه / دو تکه / لوازم جانبی )
توسط کارشناسان متخصص استومی هالیستر نحوه مراقبت از استوما و استومی قبل از ترخیص بیمار از بیمارستان آموزش میدهند ، لازم به ذکر است قبل از ترخیص بیمار از بیمارستان با کارشناسان استومی بشماره های زیر تماس حاصل نمایید.
09029608502
44082417
44007884
آموزش های مراقبت از استومی شامل آموزش های قبل از عمل جراحی و بعد از عمل جراحی میگردد.
کیسه استومی هالیستر شامل دستور مصرف کالا به دو زبان فارسی و انگلیسی می باشد.
نکات مهم مراقبتی (کیسه استومی)
نکات مراقبتی استومی در بیمارانی که از کیسه استومی استفاده می کنند و اطلاعات بیشتری جهت انتخاب دقیق تر محصولات و کیسه استومی هالیستر ارائه می نماید.
لوازم جانبی مخصوص همراه با کیسه استومی
نکات مهم در رژیم غذایی بیماران دارای کلستومی
نکته ی قابل توجه دیگر، پرهیز این گونه بیماران از مصرف برخی مواد غذایی است که در روده تولید گاز کرده و بوی بد ایجاد می کنند. این مواد غذایی عبارتند از : حبوبات، تخم مرغ ، پنیر، خیار ، پیاز، سیر، ماهی ، لبنیات، قهوه ، کلم ، کرفس ، بروکلی ، ذرت ، نوشابه های گازدار، خربزه ، هندوانه ، فندق ، گردو ، تربچه، ریواس ، مخمرها، نان جو و بالاخره غذاهای پرادویه .
نکات مهم جهت پیشگیری از بو و گاز در استومی
عوامل دیگری نیز نظیر صحبت کردن سریع و باهیجان، نوشیدن مایعات با نِی، خوردن یخ، به یک باره نوشیدن مایعات، جویدن آدامس و سیگار کشیدن باعث ایجاد گاز می شود. توصیه ی ما به این بیماران آن است که غذا را آهسته و به طور کامل بجوند و پس از صرف غذا کمی پیاده روی داشته باشند. برای رفع بوی بد نیز غذاهایی مانند ماست، جعفری، آب زغال اخته ، آب پرتقال، آب گوجه فرنگی و اسفناج تازه موثرند.
مواد غذايي زير به عنوان مولد بو شناخته شده اند:
تربچه، کلم، شلغم، لوبيا، پياز، سير، مارچوبه، تخم مرغ، لبو، ماهي، خيار، فلفل سبز، کافئين، الکل. اگر بيمار بعد از مصرف اين مواد دچار مشکل شده، بايد به صورت کامل اما موقت از رژيم حذف و سپس مقدار کمي از آنها مجدداً بعد از چند هفته امتحان شوند. دوغ، ماست و جعفري سبب کاهش بو مي شوند. مي توان يکي از آنها را در وعده غذايي روزانه جاي داد.
پیشگیری از نفخ در بیماران استومی (کلستومی) براي رفع اين مشکل رعايت نکات زير مؤثر است:
– برنامه غذايي بايد مرتب باشد؛ زيرا حذف يک وعده غذايي سبب نفخ بيشتر مي شود.
– بيمار بايد آرام باشد و با دهان پر حرف نزند.
– از آدامس جويدن و هورت کشيدن خودداري شود.
– نان تست، بيسکويت ترد،؛ نان سوخاري و ماست جلوي نفخ را مي گيرد.
– اگر بيمار از نفخ زياد رنج مي برد، مي تواند موارد زير را نيز محدود يا فقط يک مورد از آنها را در هر وعده غذايي مصرف کند. اين غذاها نبايد براي هميشه از رژيم حذف شوند، مگر آنکه بيمار مطمئن شود واقعاً برايش حس ناخوشايندي ايجاد مي کند:
نوشابه گازدار، مارچوبه، ماهي، گوشت، بروکلي، شير، غذاهاي ادويه دار، کلم بروکسل، مغزها، چاي بابونه، کلم، پياز، تربچه، گل کلم، انواع قندها، قارچ، خيار، خربزه، ذرت، لوبيا، و طالبي.
يبوست: در صورت داشتن کولوستومي، مقادير مشخصي از فيبر غذايي براي حجم دادن به مدفوع و عبور راحت آن لازم است.
از نکات مهم دیگر ، حجم و قوام مدفوع است
این بیماران باید با مصرف مواد غذایی بخصوص، حجم مدفوع خود را کاهش داده و قوام آن را نرم کنند؛ هر چند بسیاری از داروها نیز در این میان موثرند. آنتی بیوتیک ها موجب اسهال شده و بر عکس اکثر داروهای مسکن باعث یبوست می شوند. برای این بیماران مصرف مایعات فراوان توصیه می شود. همچنین به دلیل دفع پتاسیم در اسهال مصرف سیب ، موز و چای توصیه می شود.
بیماران استومی باید به این مورد توجه کنند که اگر مواد دفعی از استومی ناگهان آبکی شد و یا حجم آن شدیداً افزایش یافت، هرگز برای جبران آن مصرف مایعات را محدود نکنند؛ چرا که در این صورت آب بدن خود را از دست می دهند. بهتر است با انتخاب غذاهایی نظیر موز ، برنج کته شده ، کره ، بادام زمینی ، پالوده سیب و نان سوخاری غذای خود را کم باقی مانده کرده و از مصرف حبوبات، کلم، بروکلی، اسفناج، میوه های خام و غذاهای تند و پر ادویه پرهیز کنند.
پیشگیری از بوي نامطبوع در کلستومی
براي جلوگيري از خروج بوي نامطبوع از استوما، مي توان خوشبو کننده هاي تجاري در کيسه استومي قرار .برخي ويتامين ها و داروها، مثل آنتي بيوتيک ها سبب ايجاد بو مي شوند (در صورت وجود استومي، پزشک خود را در جريان بگذاريد).
نفخ: هر فردي به علت فيزيولوژي دستگاه گوارش، گاز توليد مي کند که مقدار طبيعي آن مشخص است؛ اما اگر بيمار مشکل گاز اضافه دارد، مي تواند آن را با رژيم خود کنترل کند. عواملي مانند زمان خوردن، چگونگي خوردن و نوع غذا بر توليد گاز مؤثرند. داد، ولي برخي از آنها ممکن است سبب يبوست شوند.
بروشور رژیم غذایی در بیماران دارای استومی
نکات مهم در رژیم غذایی بیماران دارای ایلئوستومی
چه مواد مغذی در روده باریک جذب می شوند؟
جذب آهن در اثنی عشر یا دئودنوم صورت می گیرد. ویتامین ب12 در انتهای ایلئوم جذب می شود. آب و چربی در طول روده باریک جذب می شوند. موادی چون فروکتوز، سدیم، گلوکز و اسید آمینه نیز در طول روده باریک جذب می شوند.
حدود 3 تا 6 ساعت طول می کشد تا غذا از ابتدای روه باریک وارد شده و از سمت انتهایی آن خارج شود. این زمان به نوع ماده غذایی مصرفی بستگی دارد.
1- رژیم غذایی مناسب و سالم : متخصصان توصیه می کنند که از همه نوع مواد غذایی استفاده شود تا تمامی مواد مغذی به بدن فرد برسد. اما آنچه در این بین مهم است مصرف زیاد سبزیجات و میوه هاست که به دلیل داشتن فیبر در تسهیل حرکت مواد غذایی در روده باریک کمک می کند و همچنین مصرف بیش از حد مواد غذایی مانند برنج، ماکارونی، پیتزا و نان توصیه نمی شود، چون این گونه مواد سبب سفت شدن موادغذایی در روده باریک و عدم تسهیل حرکت آن در روده باریک می شود و مشکلات متعددی را برای روده باریک به وجود می آورد. اگر همراه مواد غذایی که مصرف کرده ایم، مقدار کافی فیبر (سبزیجات و میوه ها مقدار زیادی فیبر دارند) بخوریم، غذاها با سرعت بیشتری در طول روده باریک حرکت خواهند کرد.
2- مصرف زیاد آب و مایعات در بیماران استومی اهمیت بسزایی دارد.
آب نقش مهمی در پاکسازی مسیر روده باریک دارد و همچنین به تسهیل هضم مواد غذایی در روده باریک کمک می کند. سعی کنید حداقل 8 لیوان در روز آب مصرف کنید. نوشيدن مايعات زياد: دفع مايعات از استوما بيشتر از حالت معمول است. بيماران ايلئوستومي و نيز بيماران کولوستومي که قسمت زيادي از روده بزرگ خود را از دست داده اند، مايعات بيشتري از دست مي دهند، زيرا بازجذب عمده مايعات در کولون صورت مي گيرد. به ياد داشته باشيد که افراد واکنش يکساني به يک غذا نشان نمي دهند.
علاوه بر نکات بالا که همه افراد بايد رعايت کنند، برخي بيماران با مشکلات ديگري مانند انسداد استوما، نفخ، اسهال و يبوست روبرو مي شوند؛ بنابراين ضروري است که همه بيماران با مواد غذايي ايجاد کننده اين حالات و نيز چگونگي مقابله با آنها آشنا شوند
3- انجام فعالیت ورزشی :
فعالیت ورزشی علاوه بر تناسب اندام، عملکرد اندام های بدن را نیز بهبود می بخشد. همچنین اگر مشکلاتی مانند انسداد روده باریک وجود داشته باشد، در اثر انجام مداوم فعالیت های بدنی رفع می شود.
4- خوب جویدن غذا :
امروزه به دلیل نوع زندگی، افراد وقت زیادی برای کارهای اساسی روزمره خود از قبیل خوردن صبحانه و … ندارند. خوب جویدن غذا نیز از جمله کارهای اساسی است که برخی افراد به دلیل مشغله کاری آن را به خوبی انجام نمی دهند. اگر افراد بدانند که خوب جویدن غذا، کلید سلامتی و معجزه ای برای سالم داشتن دستگاه گوارش است، هرگز از این کار غفلت نمی کنند و سلامتی خود را به خطر نمی اندازند. در طی خوب جویدن، علاوه بر تکه کردن غذا به قطعات کوچک، زمینه برای آغشته شدن غذاها با بزاق دهان و انجام بهتر و کامل تر فرایند هضم صورت می گیرد. به این ترتیب انرژی کمتری برای هضم غذای خوب جویده شده صرف می شود و غذا با سرعت بیشتری هضم می شود و همچنین طول عمر دستگاه گوارش نیز افزایش می یابد.
کمبود ویتامین ب 12در بیماران ایلئوستومی
عوارض ایلئوستومی
کاهش جذب چربی و ویتامین ب 12
افزایش دفع سدیم و پتاسیم
خواص ویتامین ب12 چیست و ویتامین B12 چه نقشی در سلامت بدن در بیماران استومی دارد؟
1. ویتامین ب12 به پیشگیری و درمان کم خونی کمک می کند. به طور کلی ساخت و بازسازی سلول های قرمز خون نیاز حتمی به ویتامین ب12 دارد.
2. این ویتامین به رشد کودکان کمک می کند و باعث افزایش نیروی بدن می شود.
3. تقویت قلب از مهمترین خواص ویتامین B12 در بدن انسان است.
4. درمان نازایی، آسم، سردردهای میگرنی و افسردگی.
توصيه هاي کلي جهت رژیم و تغذیه در بیماران استومی
براي اينکه فرد بتواند پس از عمل جراحي زندگي طبيعي خود را از سر بگيرد، توصيه هاي کلي را بايد رعايت کند:
-برنامه غذايي مرتب:
بهتر است روزانه سه وعده يا بيشتر غذا خورده شود، زيرا در اين شرايط استومي به خوبي عمل مي کند و گاز کمتري توليد مي شود.
-خوب جويدن غذاها:
در صورت وجود ايلئوستومي، بايد در مصرف غذاهايي که پر فيبرند يا به سختي هضم مي شوند، احتياط شود. جويدن خوب مي تواند از انسداد استوما جلوگيري کند.
-امتحان کردن غذاها به صورت تک تک:
بايد امتحان شود که کدام غذاها باعث مشکلاتي مثل نفخ، يبوست، مدفوع شل يا بوي بد مي شود اگر غذايي مشکلي ايجاد کرد، بهتر است چند هفته حذف و بعد دوباره اضافه شود.
-جلوگيري از افزايش وزن:
وزن اضافه براي استومي خوب نيست و مي تواند سلامتي را مختل کند.
انسداد در بیماران استومی ایلئوستومی
اگر بيمار ايلئوستومي شده باشد، مسدود شدن استوما نگران کننده است. بيماران در ورود بعضي مواد غذايي بايد دقت کنند، زيرا آنها به طورکامل هضم نمي شوند مي توانند سبب انسداد شوند. اين مواد لازم نيست حذف شوند، فقط بايد مقدار کمي از آنها خورده و خوب جويده شود: پرتقال، گريپ فروت، کرفس، آناناس، فلفل سبز، خيار، زيتون، آجيل، سوسيس، کالباس، قارچ، ترشيجات، مارچوبه، نخودفرنگي، نارگيل، ذرت و ذرت بوداده، ميوه هاي خشک و اسفناج.
راهنمايي هاي رژيم غذايي براي بیماران استومی ( کولوستومي و ايلئوستومي)
1- وعده هاي غذايي در زمان هاي معين و به صورت منظم صرف شوند. سه تا چهار وعده در روز موجب منظم تر شدن الگوي دفع مي گردد.
2- تمام مواد غذايي به خوبي جويده شوند؛ زيرا خوب جويدن به هضم غذا کمک مي کند و احتمال مسدود شدن استوما را کاهش مي دهد.
3- مايعات کافي مصرف شود (8 تا 10 ليوان در روز)؛ به منظور جلوگيري از يبوست و دهيدراتاسيون، افزايش مصرف مايعات توصيه مي شود.
4– ازاضافه وزن و چاقي اجتناب گردد. وزن زياد ممکن است بر عملکرد استوما اثر گذارد.
5- غذاهايي که ممکن است باعث افزايش توليد گاز يا شل شدن مدفوع شوند و يا به خوبي هضم نشوند، بهتر است محدود گردند.
کولوستومي: غذاهايي که قبل از انجام عمل جراحي براي بيمار مشکل ساز بوده اند، بعد از عمل نيز مي توانند مشکل ساز باشند.
توصیه های مهم در استومی
در مواقعي که هوا گرم است، مصرف مايعات کافي توصيه مي شود. بعد از عمل، اسفناج و جعفري به عنوان خوشبو کننده هاي طبيعي روده به کار روند، ولي بايد مواظب اگزالات زياد آنها بود. وقتي که قسمت عمده ايلئوم حذف مي شود، کاهش ويتامين B12، ويتامين هاي محلول در چربي و نمک هاي صفراوي رخ مي دهد. بنابراين توصيه مي شود از مکمل ويتامين هاي محلول در چربي و تزريق ويتامين B12 استفاده گردد. اگر استئاتوره (اسهال چرب) وجود دارد، مصرف MCT و رژيم کم چرب توصيه مي شود. اگر استئاتوره (اسهال چرب)وجود دارد،مصرف MCTو رژيم کم چرب توصيه مي شود.
– اگر دفع روزانه بيشتر از 1 ليتر (4 ليوان) است، از محلول خوراکي الکتروليت ها استفاده شود.
– مصرف پروتئين کافي با منبع کم چرب؛ مثل سفيده تخم مرغ و گوشت لخم
– مصرف منابع ويتامين B12؛ مثل جگر، ماهي و تخم مرغ
– مصرف فولات، کلسيم، منيزيم، آهن، سديم، پتاسيم و ويتامين C
– انرژي مورد نياز بيماران معمولاً افزايش نمي يابد؛ با اين حال اگر محتويات خروجي استوما بيشتر از 1 ليتر در روز باشد، ممکن است آب و نمک دريافتي معمولي ناکافي باشد.
– در هنگام اسهال اين افراد به سرعت مقادير زيادي آب، مواد معدني و ويتامين از دست داده و دهيدراته مي شوند.
– دو ماده معدني سديم و پتاسيم همراه با مايعات روزانه از ايلئوستومي خارج مي شوند که مي توانند با غذاهاي پر سديم و پرپتاسيم جايگزين شوند.
– درهنگام کولوستومي، رژيم غذايي بايد تأمين کننده مقادير کافي نمک و نيز دريافت 2-1 ليتر مايعات بين وعده ها باشد.
– اگربعد از کولوستومي، سنگ هاي اگزالات کلسيم ايجاد شد، رژيم بايد حاوي دريافت مايعات زياد و محدوديت دريافت اگزالات (اسفناج، ريواس، قهوه، چاي و شکلات) باشد.
توصیه ها در زمان اسهال جهت بیماران استومی
در هنگام اسهال اين افراد به سرعت مقادير زيادي آب، مواد معدني و ويتامين از دست داده و دهيدراته مي شوند.
– دو ماده معدني سديم و پتاسيم همراه با مايعات روزانه از ايلئوستومي خارج مي شوند که مي توانند با غذاهاي پر سديم و پرپتاسيم جايگزين شوند.
– درهنگام کولوستومي، رژيم غذايي بايد تأمين کننده مقادير کافي نمک و نيز دريافت 2-1 ليتر مايعات بين وعده ها باشد.
– اگربعد از کولوستومي، سنگ هاي اگزالات کلسيم ايجاد شد، رژيم بايد حاوي دريافت مايعات زياد و محدوديت دريافت اگزالات (اسفناج، ريواس، قهوه، چاي و شکلات) باشد